Видове декоративни камъни за градина

Видове декоративни камъни за градина
Различните видове декоративни камъни имат различни приложения като декор на градини, дворове, паркинги, водни площи, аквариуми и т.н.

Споделете тази статия

Дворът може да се превърне в райско кътче с правилната декорация. За да Ви помогнем да осъществите и най-смелите си декоративни мечти, екипът на СТОУН-3 представя различни видове декоративни камъни за градина и няколко предложения за използване им като част от декора на дворното пространство.

Същност и свойства на декоративните камъни

Декоративният камък е естествен или изкуствен продукт, чиято цел е да подобри външния вид на дома, градината и дворните пространства. Това са малки гладки камъчета, без ръбове и неравности.

Естествените декоративни камъни имат натурален произход. Това е екологично чист продукт. Могат бъдат различни видове – морски, бели, гранитени, речни камъни и т.н.

Изкуствените камъни са изработени от синтетични материали като цимент, бетон и др. Тяхната цел е да имитират естествените камъни, но без да притежават всички техни характеристики.

Свойствата на декоративни камъни доближават до тези на естествените камъни, мрамор, гранит и др.. Те има дълъг живот и са устойчиви на влага, вода и температурни промени. Поддържат се лесно и имат отлична издръжливост.

Декоративните камъни се предлагат в разнообразие от форми и цветове. Всяко камъче има уникален външен вид – различна форма и нюанс. Това спомага продуктът да изглеждат красиво и привлекателно в големи и малки пространства.

Приложение на декоративните камъни

Декоративните камъни имат множество приложения – в архитектурата и интериора. Особено важни са за ландашфтния дизайн. Основно тяхното приложение включва декор в дворните пространства като покритие на площадки, създаване на пътеки в градината, изграждане на отделни зони като фонтани, бордюри и т.н.

Използват се за създаване на красиви облицовки на стени, стъпала и стълби. Служат за задържане на почвата, намаляване на ерозията и улеснение на дренажа.

Освен в екстериора, декоративните камъни присъстват и в интериора. Те се използват за декор и украса на стени, аквариуми и саксии с растения.

Отделните видове декоративни камъни служат за създаване на разнообразие от декорации, като всеки модел изпъква с определена среда. Различните камъни са предпочитани са различни области в градината, двора, паркинга и водните площи.

Бели декоративни камъни

Бели декоративни камъни са едни от най-предпочитаните видове декоративни камъни за градината. Те са привлекателен избор за декор. Това се дължи на техните уникални характеристики и красив външен вид, който излъчва чистота и елегантност.

Белите камъни създават свежа и стилна атмосфера. С изящния си бял цвят, те озаряват пространството като го правят визуално по-голямо, обширно и придават усещане за простор. Отразяват светлината, с което свойство могат да направят градината по-светла.

Този вид декоративен камък създават красив контраст с останалите цветове в дворното пространство. Поставени непосредствено до растенията, те подчертават техните форми и красота. С помощта на белия цвят се постига естетически баланс и интригуващ визуален ефект.

Друга причина, поради която белите камъни са толкова популярен избор за декор в градината, е тяхната универсалност. Могат да се използват във всички части на двора – във водните площи, паркинга, облицовките на стените, запълване на празни места между растенията и създаване на пътеки. Те се връзват идеално с различни видове градински дизайн и стил – от модерен, до класически и дори средиземноморски.  

Комбинират се безпроблемно с други материали като дърво, естествен камък гнайс и други цветове декоративни камъни.

Черни декоративни камъни

Черните камъни също са един от популярните видове декоративни камъни за градина. Те придават смел и елегантен вид на външното пространство на дома. Черният цвят създава усещане за дълбочина и простор като удължава визуално пространството.

Красивите черни декоративни камъни създават силен контраст с останалите елементи на двора. Поставени в близост до растенията, те подчертават красивите им форми и нюанси, така че да изглеждат по-ярки и наситени.

Черните камъни не са толкова универсални, като белите. Те са предпочитан избор за допълване на модерни, съвременни дизайни на градински пространства. Съчетават се добре с минималистичните стилове и светло дърво. Често присъстват дори в екзотичните градини.

Приложението им е разнообразно – могат да се заложат за запълване на паркинги и като подови настилки. Друго предпочитано приложение е поставянето им около лехите с растения, около камината и във водните площи – фонтани, басейни и декоративни езерца.

Лилави декоративни камъни

Декоративните камъни за градина могат да добавят уникалност и цвят на пространството. Такъв ефект се постига лесно чрез лилави декоративни камъни. Със своя свеж цвят, те привличат вниманието и придават визуална привлекателност и изразителност на двора.

Лилавите камъни са изискан и хармоничен вариант за декор на градина. Макар и с по-специфични нюанси, те се комбинират лесно с останалите цветове в двора. Изключително изразителна и стилна комбинация се получава, когато те са разположени сред зелените площи. Така изпъкват не само зеленината и растенията, а и цветът и формите на камъните.

Този вид декоративен камък може да се използва самостоятелно или да се комбинира с други, за създаване на по-интересна визия. Красиви комбинации с различно излъчване може да се създаде чрез съчетаване на лилави и бели или лилави и черни камъчета.

Лилавите камъни се свързват идеално със сиви или тъмни градински мебели, бяло или черно дърво и плочки гнайс в съответните нюанси. Използват се основно за разделение на зоните в градината – създаване на усещане за структура с пътеки, бордюри, разделителни ленти. Често се залагат като настилка за паркинги и зони за отдих.

Особено ефектни са поставени във вода, тъй като създават усещане за дълбочина, спокойствие и мистериозност. Именно поради тези причини, лилавите декоративни камъни са популярен избор за поставяне във фонтани, аквариуми и други видове водни площи.

Морски декоративни камъни

Морските декоративни камъни са естествени камъни, придобили формата и цвета си, благодарение на престоя си в солената морска вода. Те имат уникална текстура, форми и цветове, което ги прави предпочитан материал за украса на градински площи.

Красивите морски декоративни камъни придават естествена, натурална визия, спокойствие и хармония на декорираното пространство. Откриват се в най-разнообразни форми и нюанси. Тяхното разнообразие ги прави идеални за съчетаване с различни стилове на градински дизайн. Те са перфектно допълнение към средиземноморския стил. Съчетават се добре с минималистичен, съвременен и дори традиционен дизайн.

Морските камъни са изключително издръжливи на всякакви природни условия. Устойчивостта им и дългият им живот ги правят идеални за полагане като част от покрития и площадки. Могат да бъдат използвани за площадки и пътеки в двора. Много подходящи са и като част от декора на водните площи в градината, тъй като придават естествена визия на фонтани, изкуствени езерца и водопади.

Поддръжка на декоративни камъни

Всички видове декоративни камъни – белите, черните, лилавите и морските – са много лесни за поддръжка и грижи. Това се дължи на характеристиките има като издръжливост, устойчивост на влага, вода и големи температурни промени.

Почистването на декоративните камъни е бързо и удобно, дори когато са силно замърсени. Те могат да бъдат изчистени с вода или само със суха метла.

Идеи за декоративни камъни в градината

Различните видове декоративни камъни за градина имат безброй разнообразни приложения. С тяхна помощ могат да се създават разнообразни декорации в дворното пространство.

Пътеки от камъни:

Според специалистите морските камъни са идеални за създаване на красиви пътеки в градината. Те са издръжливи, смесват се добре с околната среда и осигуряват невероятна естествена визия. Този вид камъни за градина са толкова предпочитане за изграждане на „пътища“ и заради стабилната повърхност за преминаване.

Декор на цветни лехи:

Определено най-подходящите камъни за украса на цветните лехи са белите декоративни камъчета. Техният цвят отразява светлината и озарява растенията. Бялото създава красив и стилен фон, на който изпъкват красотата и багрите на природата. Освен чисто естетичната функция, този вид декоративни камъни за градина защитават корените на цветята и осигурява добра степен на оттичане на водата.

Водни площи с лилави камъни:

Лилавите декоративни камъни разкриват пълната си красота, когато са заложени като декор на водните площи. Водата изважда наяве всички нюанси на цвета и тяхната привлекателност. Този декор придава една дълбока, естествена и мистериозна визия на двора. Затова основно приложение на лилавите камъни деке украсата на фонтани, басейни, изкуствени езерца и водопади.

Релеф и отделяне на зони в двора:

Черните камъни със своя наситен цвят са идеални за създаване на релеф и отделяне на различните зони в двора. Черните нюанси придават дълбочина и драматизъм, затова камъните често се използва за създаване на малки стени и стълби. Изключително красив ефект се получава, когато са поставени сред зелени растения и тревисти площи.

Покритие на площадки:

Всички видове градински камъни за градина са подходящи за запълване на големи площадки като паркинги, барбекюта и зони за отдих. Интересен похват е смесването на няколко различни цветове и разнообразни форми.

Декоративните камъни за градина придават на дворното пространство естествена и хармонична визия. Разнообразието е огромно, а вариантите за неповторим декор а безброй. Разгледайте нашите красиви декоративни камъни и реализираните ни проекти.

Прочетете още