Габиони за ограда – красота и практичност

Габиони за ограда – красота и практичност
Габионите за ограда са красиво и функционално ландшафтно и инженерно решение за всяка сграда.

Споделете тази статия

Оградите има съществено значение за външния вид на дома и функционалността на дворните пространства. Една от най-иновативните и красиви опции за ограда от камък, която става все по-популярна, са огради от габиони.

Същност на габиони

Габионите са структури, изградени от стоманена мрежа, с отвор в горния край. Терминът произлиза от италиански „gabbione“ и може да бъде преведен като „голяма клетка“.

Макар че габионите са здрави метални структури, те се запълват с нарязани на дребно естествени камъни. Пълнежът прави конструкцията, още по-устойчива на външни влияния.

Габионите са функционални, издръжливи и естетически привлекателни конструкции. Те предлагат широк спектър от приложения в ландшафтния и инженерен дизайн.

СТОУН-3 предлага разнообразие от естествени камъни за габиони в различни размери, форми и цветове.

Приложение на габионите

Габионите се използват основно с външното пространство на сградите и имат множество приложения в ландшафтната архитектура и инженерния дизайн.

  • Габиони за огради: Най-популярното приложение на стоманените мрежи е използването им за огради около къщи, кооперации, резиденции, комерсиални и обществени сгради. Оградите от габиони са идеални за създаване уют и усещане за сигурност в дворното пространство. Те съчетават стил, устойчивост и функционалност.
  • Габиони за подпорни стени: Габионите често се използват и за изграждане на подпорни стени, чиято функция е да поддържат и укрепват склонове и неравни терени. Стените от габиони са идеални за осигуряване на стабилност, особено при хълмисти местности.
  • Габиони за брегозащитни стени: В морските райони, около големи реки и язовири, габионите служат за укрепване и защита на бреговете, тъй като предоставят естествен дренаж и устойчивост срещу големи вълни и приливи.
  • Габиони за засаждане на растения: Стоманените конструкции, запълнени с гнайс, често се използват като контейнери за засаждане на растения. Те предоставят идеални условия за растеж, заради на качеството на естествените камъни да задържат почвата и да спомагат за оттичането на водата.
  • Габиони за звукоизолация: Камъните за габиони предоставят плътност на мрежите, което им предоставя звукоизолационни свойства. Затова габионите често служат като бариера за звука. Особено популярни са в райони на шумни улици, железопътни линии, гари и т.н.
  • Габиони като декоративен елемент в ландшафтния дизайн: Габионите са популярни и в ландшафтния дизайн като декоративен елемент. С тях най-често се създават декоративни водопади, фонтани, пейки, мостове и т.н. Това приложение се дължи на красотата и функционалността на пълнежа от естествените камъни.

Габионите са елемент в дизайна, който лесно се адаптира и променя. Това спомага, именно, за широкия спектър от различни приложения.

Габиони за ограда приложение

Предимства на огради от габиони

Оградите от габиони предлагат множество предимства, които ги правят толкова популярен избор, приложим във всяко външно пространство.

Основното предимство на габионите е, че са изградени от здрава метална мрежа и пълнеж от камъни. Това ги прави изключително издръжливи и устойчиви на различни външни влияния, включително висока или ниска температура, влага, дъжд, вятър, силни вълни и т.н.

Поради своята здравина и издръжливост, габионите за огради са популярни и със своя дълъг живот. Дори, когато са подложени на сериозни изпитания.

Оградите от габиони притежават натурална красота. Те са стилно естетическо решение, което се съчетава лесно с останалите елементи на външния дизайн. Това предимство се дължи на факта, че металните мрежи могат да се запълнят с различни по цвят, размер и форма естествени камъни за габиони.

Стоманените структури, пълни с гнайс, позволяват безпроблемното преминаване на водата. Това спомага за създаването на естествена дренажна система, която предотвратява риска от наводнения и удължава още повече живота на оградата.

Поради лесното преминаване на водата, габионите са ефективни в борбата с ерозията на почвата. Не позволяват отминаването на пръстта, дори при силни дъждове. Това ги прави изключително полезни при хълмисти терени.

Освен всички тези предимства (издръжливостта, функционалността и красотата), габионите за ограда се монтират лесно, а гъвкавостта им ги прави лесни за приложение в различни проекти.

Видове габиони

Поради разнообразните приложения, съществуват и различни видове габиони.

Основният вид габиони са габионните мрежи са изградени от стомана. Те са популярен избор за стени и огради. Могат да бъдат правоъгълни, квадратни или в някаква по-специална форма.

Габионните кошници са структури, предварително изработени под тази форма. Те са много лесни за монтаж, което ги прави предпочитан вариант, особено при декоративни приложения.

Изработват се и колони от габиони. Това са с правоъгълна или цилиндрична форма, с които обикновено се оформят колони и стълбове. Този вид предоставя допълнителна стабилност и декор на ландшафтните проекти.

Друга разновидност на габионите са структурите за парапети и бариери. Използват се основно при главни пътища, магистрали, мостове и други големи инфраструктурни съоръжения, защото освен естетически приятна визия, предоставят и високо ниво на защита и изолация.

Габионните телфери са специални конструкции за укрепване на брегове и реки. Те са съставени от редици свързани помежду си габионни кошници, разположени върху специални опорни структури. Целта им е да предотвратят ерозията и задържат почвата в района на брега.

Изборът на подходящ вид габиони зависи от конкретните нужди и изисквания на всеки проект. Всички разновидности се запълват с изрезки от естествен камък, специализирани за вида стоманена мрежа.

Видове габиони за ограда

Дизайн на габиони за ограда

Всички видове габиони за ограда се отличават с уникален дизайн и външен вид, който ги прави привлекателен избор за множество проекти.

Металните мрежи предлагат голяма разнообразност от възможни дизайни. Камъните за пълнеж могат да бъдат в различни комбинации – по форма, цвят, размер и дори текстура. Така се създават уникални комбинации, подходящи за съответния архитектурен стил.

Оградите от габиони придават органичен вид на външното пространство, защото лесно се сливат с околната среда. Това ги прави изключително подходящи за инсталиране сред природата – в горски райони, вили, тревисти местности и т.н

Оградите от габиони не са напълно плътни и позволяват пропускане на светлина. Стоманените структури се комбинират лесно и с други материали (напр. дърво, друг вид метал, стъкло и др.) за създаване на допълнителен декоративен елемент.

Габионите за ограда имат способността лесно да се впишат във всеки архитектурен стил. Те са гъвкави и лесно се адаптират към различни видове дворно пространство. Това позволява създаването им според индивидуалните изисквания на всеки клиент и неговия личен проект.

Габиони за ограда – красота и практичност

Практичност и функционалност

Освен естетическо, габионите са и изключително практично решение за всеки дом.

Габионите са изградени от много здрави материали като стомана, метал и естествени камъни, което ги много устойчиви и издръжливи на редица неблагоприятни външни влияния, включително влага, вода, високи и ниски температури и дори UV лъчи.

Здравината на оградите, гарантира защита и сигурност на всяка сграда и външно пространство. Те ограничават достъпа до мястото и поддържат високо ниво на уединение и поверителност.

Габионите за ограда имат способността да поглъщат и разсейват звуковите вълни и да намаляват шума. Това им придава силни звукоизолационни свойства. Освен това, имат способността да укрепват почвата и намаляват ерозията.

Габионите са лесни за монтаж и поддържка като не изискват специални инструменти. Могат да се инсталират както от професионалисти, така и от хора с малко познания в тази сфера.

Габиони за ограда – красота и практичност

Поддръжка на огради от габиони

Оградите от габиони изискват минимална поддръжка. Те трябва да бъдат почиствани редовно, особено ако са се натрупали много прах и мръсотия. Почистване на естествен камък може да стане с метла, четка и дори с вода и препарат.

В поддръжката на габионите влиза и проверката за повреди на камъните или металната мрежа, които лесно могат да се подменят или поправят. Трябва да се обръща внимание и на инсталираната дренажна система, ако има такава. Важно е подменянето на гнайса, както и честата проверка за корозия.

Правилната поддържка на габионите за огради ще осигури техния дълъг живот и запазване на функционалностите им.

Габионите за ограда са красиво и функционално ландшафтно и инженерно решение за всяка сграда. Те притежават много свойства и предимства, които ги правят толкова популярен избор днес. 

Прочетете още