Всичко, което трябва да знаем за гнайс

Всичко, което трябва да знаем за гнайс
Естественият камък или още гнайс е здрава и красива метаморфна скала, която има редица приложения.

Споделете тази статия

Какво е гнайс?

Гнайс или още познат като естествен камък е здрав, красив и устойчив природен материал. Красотата на тази метаморфна скала се дължи на минералите, съдържащи се в почвата при образуването ѝ, а здравината на съдържащия се в състава ѝ гранит. Камъкът може да бъде добиван в разнообразни разцветки и обработван в различни форми и големини. 

За какво се използва гнайс?

Естествените камъни имат различни приложения в строителството, архитектурата и дори интериорния дизайн.

Използването на гнайс за градеж гарантира здравината и устойчивостта на  постройките. Затова най-често материалът се използва за строежа на основи на къщи и сгради, огради, мостове, подпорни стени, паметници и други.

Плочки естествен камък се използват и за създаване на красиви облицовки и декорации. С тях може да се „покрият“ всякакви предмети като стени, огради, камини, колони и т.н.  Облицовките придават усещане за уют, автентичност и надеждност. 

Интересно приложение на гнайс е използването му за реставриране на стари български къщи. Това се дължи на факта, че камъкът е служел като строителен материал още от Древността.

Какви са предимствата му?

Гнайсът им редица предимства, които го правят предпочитан продукт за строеж сред останалите на пазара. Основното качество на естествения камък се изразява в здравината и устойчивостта му. Якостта му се дължи на наличието на гранит в състава. Следователно с течение на времето той не се променя външно – не се рони, напуква или чупи.

Издръжливостта на природния материал се изразява с това, че той не се поддава на влияние дори на най-суровите природните условия. Той е топло- и студоустойчив. Нито много ниските, нито много високите температури му оказват негативен ефект. Освен това, продуктът е пожароустойчив и не гори.

Естествените камъни имат изолационни способности. Това се изразява основно в способността да изолират шума. Също така могат да задържат прохладата през лятото и топлината през зимата.

Друго предимство на гнайс е красотата му. Природният екологичен материал притежава естествена привлекателност и чар, които не могат да бъдат постигнати с имитация.  

Как се поставят гнайс?

Независимо дали гнайсът се използва за облицовка или настилка, той трябва да бъде правилно положен. Задължително естествените камъни трябва да се импрегнират от специалист . Това се прави със специален препарат, с който се създава допълнителен защитен слой върху повърхността на продукта.

Процесът по импрегнирането се извършва няколко дни след лепенето на плочките. Така се осигуряват най-добрите и надеждни условия за дълготрайни резултати. Освен че предпазва камъка от влага и замърсяване, импрегнирането подчертава естествената красота на материала.

Какви грижи изисква?

След правилно поставяне, гнайсът не изисква много грижи и допълнителна поддръжка. Това се дължи на устойчивостта на камъка. Препоръчваме да се почиства веднъж месечно, като вариантите са за сухо и мокро избърсване – само с вода или в комбинация от подходящ препарат.

Облицовките ще издържат много време, но за да сте сигурни, че ще изглеждат като нови, трябва да ги предпазвате от мазнина и мазни петна. При такива инциденти, трябва да почиствате веднага.

Независимо от издръжливостта на продукта, препоръчваме да се полагат повече грижи за него през зимата, така че да се предотврати замръзването му.

Как да изберем подходящия естествен камък?

На пазара има огромно разнообразие от естествен камък, което прави изборът изключително труден. Когато дойде време да избирате гнайс, е важно да съобразите приложението му – дали той е част от подова настилка, покрив или красива облицовка.

За да направите най-добрия избор, не се притеснявайте да потърсите помощ. Заложете на производители на естествени  камъни (СТОУН-3), за да получите най-доброто качество и гаранция за бъдещето. 

Обърнете се към доказани специалисти в сферата, за да получите най-полезните съвети и професионално мнение.

Прочетете още