Как се почиства естествен камък?

Как се почиства естествен камък?
Почистването на гнайс е основна стъпка при поддържането му. Разберете как правилно се почиства естествен камък.

Споделете тази статия

Естественият камък е здрав, устойчив и красив природен материал, който е предпочитан в строителството, архитектурата и интериорния дизайн. Доминирането му на пазара се дължи не само на издръжливостта му, но и на сравнително лесната поддръжка, която изисква.

Усилията по запазването на облицовките от гнайс започват още с полагането му. Те трябва да се почиства редовно, независимо къде е поставен и каква е неговата функция.

Импрегниране на естествен камък:

Импрегниране се естествен камък се нарича процесът, който се извършва при лепенето на продукта. Независимо дали гнайсът ще бъде част от настилка, външна или вътрешна облицовка, той трябва да бъде положен правилно, за да се гарантира дългия му живот.

След безгрешното залепване и фугиране, започва запечатването. Този процес е дълъг и трябва да бъдем търпеливи. За гарантиране на най-добрите резултати, преди импрегнирането трябва да изминат най-малко 4 седмици след поставянето. Целта е да позволим на продукта да изсъхне и влагата да се изпари.

Импрегнирането има задачата да предпази повърхността на камъка здрава. Предпазва го от влага, мухъл и петна. Освен това, служи за подчертаване на естествената красота на материала.

Процесът по запечатване на настилката е важен, но и сложен. За постигане на най-добрите резултати, препоръчваме това да бъде извършено от специалисти и специализиран препарат.

Сухо почистване:

Сухото почистване се препоръчва за естествен камък във вътрешното пространство на дома, но може да се използва и за гнайс в екстериора.

Интериорните облицовки могат да се почиства със суха кърпа или моп за прах. Така ще се премахнат всички фини прахови частици и ще се избегне риска от надраскване.

Външната настилка от камък може да бъде замитана с мека метла или парцал с нежни влакна. Може да се използва и прахосмукачка, но не е препоръчително, поради вероятността да нарани повърхността на продукта.

Мокро почистване:

За запазването на гнайса, за препоръчване е мокрото почистване, както в интериора, така и в екстериора на дома. Важно е да отбележим, че камъкът не пропуска вода навътре, не се напуква или подува под нейното влияние.

Вътрешните облицовки спокойно могат да се забърсват с мокра или влажна кърпа. Отвън, може да се използва маркуч и дори водоструйка.

Гнайсовата настилка става да се почиства само с вода, но ако е силно може да се използват специализирани препарати. Така ще се постигнат по-добри резултати, но е важно да следваме инструкциите на опаковката, за да не повредим повърхността на камъка.

Заместител на препратите е содата бикарбонат, с която може да си приготвите домашно средство против мазни петна.

Допълнителни грижи:

Естественият камък е устойчив материал. Независимо от това, обаче, понякога е добре да полагаме допълнителни усилия, за да сме на 100% сигурни, че ще се запази като нов дълго време.

Препоръчваме да внимавате с течности, които съдържат киселини, като цитрусови сокове, както и с мазнините като зехтин, олио и др. Избягвайте поставянето на горещи съдове директно върху камъка. Премахвайте натрупалия сняг, за да избегнете замръзване на камъните. Почиствайте навременно и нежно, така че да запазите настилката от надраскване, напукване и изхабяване.

Почистването на гнайса е основна стъпка при грижите, които трябва да полагаме за поддържането му. Не се притеснявайте да потърсите съвети са чистотата и здравето на вашата настилка, за да бъдете сигурни за дългия ѝ живот.

Прочетете още