Комбинация камък и врата

Комбинация камък и врата
Една нова, различна и нестандартна декорация на дома се крие в семплата комбинация камък и врата.

Споделете тази статия

Макар водеща тенденция в архитектурата и интериорния дизайн да е минимализъмът, все повече хора търсят интересни решения за семпла, но впечатляваща декорация в дома си. Идеите са хиляди. За да улесним вашия избор, екипът на СТОУН-3 ви предоставя няколко интригуващи предложения за комбинацията естествен камък и врата.

Характеристики на естествен камък:

Естественият камък е много издръжлив и устойчив природен материал, който притежава невероятна красота. Плочките от гнайс са предпочитан материал за облицовка и декорация както в екстериора, така и в интериора. Подходящи са за поставяне на стени, ниши, огради, камини, огнища, настилки и т.н.

Гнайсът е предпочитан поради многото предимства, които крие. Материалът е екологично чист и има дълъг живот, поради устойчивостта му. Камъкът е изключително красив на външен вид. С него се създават неповторими декорации, които придават усещане за сигурност, комфорт и уют. Вписва се отлично и допълва всеки интериорен и архитектурен стил.  

Както всеки друг продукт, така и естественият камък има своите недостатъци. Те, обаче, са значително по-малко на брой. Първият минус е свързан с монтажа. За да се постави гнайс е нужда здрава повърхност, т.е. той не може да се закрепи върху гипсокартона вкъщи. Освен това, облицовката може да събира повече прах и фини прахови частици, които биха били трудни за почистване.

Облицовка от камък на входната врата:

Комбинацията камък и врата може да се приложи едновременно в екстериора и интериора.

Гнайсът е подходящ за декориране на входната врата. Може да се облицоват зони в непосредствена близост до нея като външни колони, стени, стълби, парапети, первази, ъгли и т.н.

Външната облицовка, около входни врати, може да бъде част от по-голяма, например облицовка на цялата стена или основата на къщата. За това разположение се препоръчва използването на по-големи и обемни камъни, които да бъдат значително по-здрави и да придават сигурност на дома.

Плочките гнайс ще придаде особена красота и чар на сградата. Ще я открои от останалите. Устойчивостта  на материала ще направи облицовката на практика неразрушима и вечна.

Декорация от камък на интериорната врата:

Облицовки от камък могат да се комбинират  и с интериорни врати.

Вътрешните облицовка са малко по-специфични. За тях се препоръчва използването на по-тънки плочки гнайс, за да се постигне по-нежен ефект и да не се отнема от наличното пространство.

Интериорната облицовка допълва естетиката вкъщи. Съчетавайки цветовете на стената, подовата настилка и интериорната врата с камък, ще придаде на стаята автентична атмосфера и естествена красота.

Пространството около интериорната врата може да се запълни с камък в различни варианти, например гнайс по цялата стена, в отвора, около ъглите и т.н. Той  не само ще играе ролята на декорация на вашия дом, но и ще предпази ъглите, стените и дори вратите от износване и механично повреждане.

Арка от камък:

Съвременният дизайн поставя на пиедестал отворените пространства в дома. Затова много често хората се отказват от поставянето на интериорни врати, а вместо това залагат на портали.

Честа практика е създаването на арка на входа на стаята. Този тип „врата“ имитира входа на пещера или античен отвор. Това решение е предпочитано при старото строителство за свързване на две отделни помещение.

При изграждането на вътрешни интериорни арки е нужен здрав и сигурен материал, за да издържи на тежестта на постройката. Такъв продукт е именно естественият камък, който служи не само за създаването на портали, а и при декорирането им с облицовъчни камъни.

Комбинацията камък и врата гарантира е интересни резултати. Облицовките от гнайс около входните и интериорните врати са един нов и различен начин за декориране на пространство вътре и извън дома.

Прочетете още