Огради от естествен камък

Ограда от естествен камък
Естественият камък има редица приложения. Едно, от които е, използването му за изграждане на външни стени и огради.

Споделете тази статия

Каменните дувари са здрави, впечатляващи внушителни. Здравината на материала, от които са създадени, им дава възможността да издържат векове наред. Доказателство за това са останките от древните стени от гнайс, запазили се и до днес.

Оградите от естествен камък са изключително популярни и в съвременното строителство. Различават се отделни видове и приложения. Използват се за заграждане на имоти, оформяне и укрепване на дворното пространство.

Зид с облицовъчни камъни

При този вариант за създаване на ограда се използва вече съществуваща циментова стена. За целта тя се покрива изцяло с облицовъчен камък, създавайки визуалната илюзията, че зидът е изграден от гнайс, а не цимент.

Предимствата на този вид преграда се крият в основата ѝ. Плочките се залепят и прилягат плътно до цимента. Това пречи на влагата да проникне в дълбочина. Съответна повърхността на камъка остава суха и се запазва здрава за по-дълго време.

Облицоването на циментова стена е най-лесният и достъпен начин за получаване на така мечтаната ограда от гнайс.

Ограда от естествен камък със суха зидария

Друг вариант за красива ограда е цялостното ѝ изграждане от естествен камък. Най-зашеметяващите резултати  се получават с т.нар. суха зидария или още казано – без използването на спояващ материал.

За този вид гнайсов зид се нареждат плътно солидни камъни. Те трябва да прилягат напълно един към друг, за да осигурят здравина на постройката.

Важно, за да се подсигури по-дългия живот на оградата като се предпази основата от намокряне. При сухата зидария е от изключително значение да се избегне събирането на вода в основата, тъй като това постепенно ще наруши здравината ѝ.  

Оформяне на дворното пространство

Естествените камъни се използват за създаване на декоративни стени и огради, чиято цел е да оформят и укрепят дворното пространство. Те могат да са изградени от солидни плочки или малки парчета гнайс, поставени в габиони.

Този вид каменна ограда трябва да очертава границите на отделните секции на двора. Трябва да спомага за отчитането на излишната вода. Препоръчва се израждането на ниски или средновисоки зидове, които освен с основната си функция, могат да се използват и като част от местата за отдих.  Идеални са за допълнителна декорация с растителност – ниски цветя или млади дръвчета.

Характеристики на каменната ограда

Характеристиките на оградите от естествен камък включват височината, дебелината и вида ѝ.

Височината се отнася пряко до функцията на зида – дали е защитна или декоративна. От това зависи и дебелината ѝ. Ако искате ограда, която не само да краси вашия дом, но и да го защитава, то тя трябва да бъде висока и солидна. Другият вариант е за по-ниска и тънка стена в двора, която да декорира и оформя пространството и да поддържа почвата.

Гнайсът притежава естествена красота, която ще придадат и на външния вид на стената. Външността може да се декорира по различни начини – да се използват цветни плочки, с различна форма, за създаването на фигури и декорации. В каменната ограда могат да се отделят места за декорация и отдих. Например да се остави пространство за поставяне на саксийни цветя, осветителни тела или дори място за сядане и почивка.

Оградата от естествен камък е здрава, масивна и впечатляващо красива. Тя не само ще краси екстериора ви, но и ще го предпазва. Вариантите са изграждане на зид от гнайс са множество, а крайните резултати са неповторими и уникални. 

Прочетете още