Предимства на естествен камък за пътеки

Предимства на естествен камък за пътеки
Естествен камък за пътеки - красиво, устойчиво и функционално решение за всяко външно пространство.

Споделете тази статия

Когато стане дума за декорация на двора, всеки от нас иска да избере най-добрия материал, който да комбинира в себе си устойчивост, здравина и естетика. Продукт, който обединява всички тези характеристики е гнайсът.

Естественият камък е сред най-издръжливите и привлекателни варианти, на който може да се спрем за изграждане на декоративни елементи в двора и градината.

Естествен камък за пътеки

Естествените камъни за пътеки са познати още като камъни за настилка. Името им идва от специфичното им приложение – изграждането на пътища и пътеки в двора и градината.

Естествен камък за пътеки е вид метаморфна скала с високо съдържание на гранит, оформена като голяма, плътна и здрава плочка с различно оразмеряване. На пазара камъните могат да се открият в различни варианти, така че да отговарят на желанията и изискванията на всеки клиент и проект. Най-често срещани са неоформен камък и оформен камък

Гнайсът се образуват в почвата, под въздействието на различни минерали и вещества. След като се добие, се обработва и крайният резултат са красиви и разнообразни естествени плочки за градински пътеки. Този факт спомага за създаването на красивите и разнообразни шарки и цветове.

Към най-популярните естествени камъни за пътеки спадат:

 • Зелени камъни за настилка – големи неоформени плочки гнайс със зеленикав оттенък. В тяхната окраска може да се забележи сиво, черно и дори бежово.
 • Жълти камъни за настилка  едни от най-разпространените на пазара. Тези плочки са в жъло-бежовата гама и често имат различни шарки.
 • Розови камъни за настилка  имат много интересен оттенък, който комбинира жълто, тъмно жълто, бледо розово и дори кафяво. Този вид камъни за пътеки могат да имат петниста окраска.
 • Сиви металик камъни за настилка  изключително красиви и интересни представители на гнайса за пътеки. Този вид камък има уникална шарка, комбинираща различни цветове и ефекти – бежово, кафяво, бяло, сиво с лек метален блясък.
 • Хамелеон камъни за настилка  предпочитан вариант за полагане като пътека, заради широката гама от нюанси, които притежават. Името им идва именно от интересните комбинации от жълти, кафяви, бежови, бели и сиви оттенъци.
 • Кафяви камъни за настилка – изключително привлекателни плочки гнайс. Разпространени са в тъмно кафяво, но имат и някои светли оттенъци, които оформят неповторими шарки. Техният цвят е естествен и природен, което ги прави идеални за различни комбинации с дървесен материал.
 • Бежови камъни за настилка – едни от най-разпространените камъни за пътеки. Техният светъл бежов цвят ги прави универсален избор за всякакъв вид интериорен, архитектурен и ландшафтен дизайн. Те са лесни за съчетаване с различни мебели и други материали, като желязо, стъкло и дърво.

Естествените камъни са предпочитан материал за изграждане на подови настилки и пътеки, поради множеството  предимства, които притежава природният продукт, включително здравина, устойчивост и красота.

Здравина на естествен камък за пътеки

Ключовото предимство, което прави естествения камък за пътеки толкова популярен, е здравината. Тя се дължи на състава на метаморфната скала, в който влиза голямо количество гранит. Гранитът е изключително твърд, плътен и стабилен материал.

Именно това придава на естествен камък за пътеки високата издръжливост и дълготрайност. Дори при тежка употреба и високо ниво на натоварване, гнайсът не се деформира, напуква или променя първоначалния си външен вид.

Естетика и разнообразие на гнайс плочки за градинска пътека

Естествените плочки за градински пътеки притежава изключително привлекателна външност. Това се дължи на голямото разнообразие видими цветове и нюанси. Различните разцветки са резултат от взаимодействието на веществата и минералите в почвата при образуването на скалата.

Разнообразието не спира само с цветовете. Естествените камъни се продават във всякакви размери и форми. Плочките гнайс могат да бъдат с разнородни окраски и текстури – с гладка или грапава повърхност.

Със своята широка гама от цветове, форми, финиши и големите, камъните за пътеки спомагат за създаването на уникални дизайнерски решения, които отразяват индивидуалния стил и предпочитания на всеки клиент.   

Предимства на естествен камък за пътеки

Екологичност

Естественият камък е природен и екологично чист материал. Гнайсовите плочи за пътеки не вредят на околната среда и не отделят вредни вещества, което ги прави безредни за човека.

Естествените камъни на пътеки предлагат екологично, красиво и устойчиво решение за различни видове сгради – жилищни, обществени и други. Това ги прави и изключително подходящи за използване сред природата – в двора, градината, барбекюто и т.н.

Устойчивост атмосферни влияния

Друго основно предимство на плочките гнайс за пътеки е устойчивостта на различни атмосферни влияния. Тук се включват издръжливостта на големи температурни промени. Камъните не се свиват, разширяват, избледняват или напукват при много ниски и много високи температури.

Гнайсът за пътеки е устойчив на вода. Той не поема влагата, не замръзва и не се деформира с течение на времето. Камъните за настилка са здрави и трайни. Те не се поддават на влиянието на силните UV лъчи и други вредни въздействия на околната среда.

Тези качества на естествените камъни за пътеки ги правят подходящи за използване в различни климатични условия. Устойчивостта на материала гарантира неговия дълъг живот.

Предимства на естествен камък за пътеки

Поддръжка на естествен камък за пътеки

Естествените камъни, дори използвани за направата на пътеки от гнайс, се поддържат изключително лесно. Издръжливостта им ги предпазва от износване, премахва честата нужда от замяна, боядисване или друг вид професионална грижа. Гнайсът за пътеки се почиства по няколко начина – със суха метла, само с вода или със специализирани нежни препарати.

Научете Как се почиства естествен камък в нашата статия по темата. 

Съвети при избора на камък за пътеки

Поради голямото разнообразие на пазара за гнайс, изборът на естествен камък за пътеки изисква особено внимание към определени ключови фактори. Затова екипът на СТОУН-3 събра няколко съвета, които ще са от полза на всеки желаещ да инвестира в красиви естествени камъни за пътеки.

 • Концепция – финализирайте проекта и Вашите желания за форма, цвят и вид камък. Разгледайте интересни предложения и идеи в интернет, за по-лесно ориентиране.
 • Натоварване – преди избора на определен вид камък за настилка, вземете под внимание къде ще поставите плочките гнайс – в зони с по-високо или ниско натоварване.
 • Стил – комбинирайте естествените камъни за пътеки със стила на Вашия дом, градина, двор и дори обзавеждане.
 • Консултация – преди закупуването на определен вид гнайс се консултирайте с професионалисти – дизайнери, архитекти и производител на естествен камък. Те ще Ви дадат най-точните и персонализирани съвети за Вас и Вашия проект.
проекти с естествен камък за пътеки

Разгледайте нашият каталог от естествени камъни за настилка и нашите реализирани проекти, идеални за създаване на красиви и дълготрайни гнайсови пътеки. Свържете се с нас за информация за определен продукт и консултация за правилния избор.

Прочетете още