Тенденции в интериора за 2024г.

Тенденции В Интериора За 2024г.
Една от водещите тенденции в интериора за 2024г. е съчетаването на удобство, стил и функционалност.

Споделете тази статия

Тенденциите в съвременния интериорен дизайн се променят ежегодно. За следващата календарна година се очаква модните предпочитания на дизайнерите да са изключително разнообразни и креативни

Като основна тенденция в интериорния дизайн за 2024г. се очертава запазването на големите, обширни и просторни помещения, високи тавани и големи прозорци. На мода остават семплите и минималистични дизайни, допълнени от интересни декоративни елементи.

През 2024г. се очаква преобладаването на няколко интериорни стила – модерен, неокласически, скандинавски и минималистичен. 

Тенденции за модерна и удобна всекидневна

Всекидневната е мястото в дома, където прекарваме най-голяма част от времето си вкъщи. Това е стаята, в която най-често посрещаме гости и прекарваме важни празници. Именно затова интериорният дизайн на хола е толкова важен за къщата и благосъстоянието на живущите.

Вътрешният дизайн на всекидневната трябва да съчетава в себе си комфорт и стил. В този ред на мисли, една от най-важните тенденции в интериорния дизайн за хол през 2024г. е изборът на удобно обзавеждане. Предпочитанията са насочени към по-широки мебели, като голям и мек диван, широко кресло и други.

Тенденция в интериорния дизайн от 2023г., която ще се пренесе и в 2024г. е използване на естествени материали, като дърво, естествен камък, мрамор, растителност и т.н. Вариантите за реализация на този тренд са множество, например използването на мебели или декорации от природни материи.

Разнообразието на пазара за мебели предлага хиляди интерпретации. Популярен избор е солидна дървена трапезна маса в комбинация със столове с дървени крака или ратаново кресло в комбинация с маса за кафе с дървена основа.

Друг известен вариант за внасяне на естествени материали във всекидневната е създаването на стенни декори с гнайс или дърво. Според дизайнери и експерти, интериорните облицовки остават едни от най-популярните в българските домове и през следващата календарна година.

Перфектен материал за стенни облицовки е облицовъчен камък Гнайс. С помощта на естествени камъни се създават неповторими акценти, декорации на колони и облицовки на интериорни камини, ниши между мебелите, стълбища и т.н.

В нашата статия „3 идеи за облицовъчен камък във всекидневната“ ще откриете най-популярните предложения за декор с гнайс.

Всеки хол има нужда от хармония и спокойствие. Тази атмосфера се постига най-лесно чрез използване на растения в интериорния дизайн на всекидневната – силен тренд за 2024г. Цветята ще освежат пространството, ще го декорират, разчупят и ще внесат природно усещане.

Добавянето на акцентно осветление във всекидневната също се смята за важна модна наклонност за следващата година. Все по-често интериорните дизайнери залагат на нестандартен полилеи над трапезната или холната маса, в комбинация с друг вид осветление.

Задължителна част от всеки модерен интериорен дизайн е декорирането! За разкрасяване и разнообразяване на холното пространство могат да се използва различни предмети – естествен текстил (декоративни възглавници, меко одеяло, покрива или тишлайфер), метални декоративни фигури, интересни вази, свещници и други.

Водещата тенденция през 2024г. е креативността! Домът трябва да бъде уютен и топъл, а това се постига най-добре чрез проява на индивидуалност при избирането на елементите на всекидневната.

Тенденции В Интериора За 2024г. - всекидневна с гнайс

Тенденции за стилна и функционална кухня

Какво прави една кухня наистина модерна? Модните тенденции за 2024г. ни подсказват – от ключово значение е кухненското пространство да бъде практично, удобно и функционално.

През последните няколко години се запазва тенденцията за обединяване на пространствата и сливане на кухня, трапезария и хол в една голяма всекидневна с отворен план. Този идея на дизайнерите ще продължава да се развива и през идната година.

Един от популярните трендове през 2024г. ще са кухните в скандинавски стил и минималистичен дизайн. По-интересни са тенденциите по отношение на цветовете.

  • Естествените свели цветове все още остават най-предпочитани за кухненски мебели. В тази гама влизат нюанси като бежово, пясък или глина.
  • На мода при обзавеждането за кухня е приглушената пастелна гама, напр. зелено, розов, жълто и дори синьо.
  • Естествените материали като дърво и естествен камък остават изключително популярни и през следващата година. Предпочитани са гнайс, варовик и мрамор. Тези естествени камъни се използват за облицовка на ниша, за плот или като камък за настилка. Популярността им се дължи на лесната поддръжка, издръжливостта и дългият им живот.
  • През 2024г. се очаква появяването на повече и повече кухня в тъмни цветове като сиво, графит и черно. Често тази гама се комбинирана със светли тонове, дърво и камък.

През 2024г. кухнята трябва да бъде декорирана! Декор в стаята трябва да има, но той не трябва да нарушава нейната функционалност. Могат да се добавят стайни растения, рафт за готварски книги, ароматни свещи и други декоративни елементи (красиви чинии, чаши и предмети). Декорирането придава на кухнята по-модерна визия, стилен завършек и персонално усещане.

Тенденции В Интериора За 2024г. - модерна кухня

Тенденции за уютна и интимна спалня

Спалнята е най-интимната и лична стая в дома, която трябва да създава усещане за комфорт, удобство и уют. Именно в тази посока са създадени новогодишните тенденции за спалнята.

Модерната спалня през 2024г. е минималистична и в скандинавски интериорен стил. Помещенията са изчистени и просторни, в тях липсват излишни мебели и предмети, което създава усещане за свобода и пространство. Обзавеждането трябва да е семпло и практично, напр. голямо легло с красива табла, нощни шкафчета, а като допълнение могат да се поставят пейка или кресло, както и тоалетка.

Интериорните дизайнери съветват за внасяне на акцент, с който помещението да оживее. Има различни начини за акцентиране и модерно декориране на спалното помещение. Това може да се постигне чрез избор на легло с красива и голяма табла или използване на естествени материали за облицовка напр. облицовъчен камък за стена Гнайс, дървени плоскости или дори тапет.

Тенденциите за 2024г. за спалнята включват определени цветове и материи. Модерните нюанси за следващата година включват както светли и пастелни тонове, така и тъмни цветове. Материите в спалнята трябва да бъдат естествени, препоръчителни са памук, лен, както и дърво или ранат (за мебелите и декорациите).

Тенденции В Интериора За 2024г. - спалня с камък за акцент

Модерният интериорен дизайн за 2024г. се очертава като минималистичен. Преобладаващите тенденции включват скандинавски интериорен стил – популярни са изчистените линии, просторните пространства, естествените материали и нежните цветове, които внасят топлина и уют в дома.

Общата тенденция във вътрешното пространство за следващата година е насочена към съчетаването на удобство, стил и функционалност.

Разгледайте нашия богат каталог от Естествен камък Гнайс, подходящ за интериорни и екстериорни облицовки. 

Прочетете още