3 идеи за облицовъчен камък във всекидневната

3 идеи за облицовъчен камък във всекидневната
Тенденция сред интериорните дизайнери е използването на облицовъчен камък във вътрешното пространство на дома.

Споделете тази статия

Всекидневната е помещението, в което прекарваме най-голяма част от времето си. Това е мястото в дома ни, в което най-често посрещаме своите гости, близки и приятели. Затова тази стая трябва да бъде светла, уютна, просторна и модерно декорирана.

Материалът, който започва все по-често намира приложение в интериора на дома ни, е облицовъчен камък. Гнайсът е предпочитан заради здравината си и естествената красота, която притежава. Подходящ е за облицовки, подови настилки и дребни декорации. Поддържа се и се съчетава лесно с останалите компоненти на вътрешното пространство.

Облицоване на цяла стена или части от нея

Едно от най-популярните приложения на гнайс е облицоването на стените вкъщи. Това е ефектна декорация, която би впечатлила всички гостуващи в дома ни. Освен че резултатите са неповторими и уникални, облицовката играе ролята на изолация на помещението, в което е поставена. Материалът е устойчив и ще се задържи непокътнат дълги години.

Друг вариант е поставянето на облицовъчни камъни само на части от стената, например в ъглите или нишите. Разновидностите тук са хиляди, плочките гнайс могат да се поставят вертикално, хоризонтално, под ъгъл или дори в някаква определена форма. Така може да се насочва вниманието към отделни части и елементи на помещението.

Настилка от камък

Честа практика е използването на плочки гнайс като настилка в дневната. За пода могат да се използват както оформени, така и неоформени облицовъчни камъни. Препоръчително е плочките да са по-големи – минимум 5 см дебелина и около 40 см ширина.

Ползването на гнайса като подова настилка се дължи на многото му предимства като издръжливост, якост и привлекателност. Комбинира се лесно с интериора. Чистенето също не представлява трудност. Има грапава повърхност, която не позволява хлъзгане и не пропуска влага.

Настилката от камък ще издържи на усилена експлоатация и няма да промени външния си вид дълго време, дори след ежедневна употреба.

Камина с облицовъчен камък

Облицовъчните камъни, освен че притежават всички тези предимства, са и поражоустойчиви. Гнайсът не гори. Това го прави идеален материал за изграждане и облицоване на камини и огнища. Тази практика се прилага и във вътрешното пространство на дома, за да придаде усещане за сигурност и комфорт.

Интериорната камина намира своето място във всекидневните. Задължително правило, обаче, е тя да бъде обезопасена с естествен камък.

Облицованата камина може да се позиционира почти навсякъде в стаята. Тя може да бъде поставена:

  • В средата на основната стена и да бъде облицована от пода до тавана;
  • В единия ъгъл на дневната с декорация от гнайс около нея;
  • В колона с облицовъчни камъни в средата на помещението.

Акцент върху облицовката

Когато залагате на облицовъчен камък, от изключително значение е да акцентирате върху него. Използвайте правилната светлина, за да подчертаете красотата на гнайса.

Най-добрите варианти, с които да привлечете вниманието към искрящата повърхност на продукта са поставянето на лампи в самата облицовка, между отделните плочки от камък. Може да ги подредите в различни форми – на един ред, вертикално, хоризонтално, диагонално, в кръг, правоъгълник или дори асиметрично.  Изберете осветително тяло с мека светлина.

Друг начин да акцентиране върху гнайса е като го съчетаете с други природни материали като дърво. Ако имате облицовани стени, може да заложите на дървен под или таван. А камината, може да декорирате с дървени полици, клонки, дори шишарки и жълъди.

Внасянето на облицовъчен камък в интериора на дома ще придаде автентично усещане на всяко едно помещение. Вътрешното оформление вкъщи ще стане по-уютно, комфортно и неповторимо.

Разкрасете декора у дома с красиви и качествени облицовъчни камъни от СТОУН-3.

Прочетете още