Външен Облицовъчен камък

Естественият камък уникален природен продукт, перфектен за създаване на красиви облицовки, подови настилки и декорации. Популярността му се дължи основно на множеството му предимства и характеристики на гнайс, включително привлекателен външен вид и устойчивост на влиянието на времето и природата, което ги прави изключително подходящи за външни облицовки – на фасади на къщи, огради, барбекюта, камини и дори басейни. 

Външната облицовка на дома символизира издръжливост и устойчивост. Тъй като естествените плочки за външна облицовка са изключително здрави, декорацията от гнайс на практика е вечна  неразрушима. Естествените облицовъчни камъни имат редица плюсове, включително фактът, че задържат топлината в къщата и придават допълнителна изолация на дома. 

Външен облицовъчен камък

Облицовъчен камък за външни стени

Гнайсът има редица приложения, най-популярното, от които е използването на естествен камък за облицовка на къща. Този вид каменна облицовка датира още от старите времена и къщите на предците ни.

Съществува огромно разнообразие в декорирането на различните фасади на къщи. Може да се използва външен облицовъчен камък с различна форма, размер и цвят. На пазара се предлагат оформени и неоформени облицовъчни плочи за външни стени.

Естествените плочи за външна облицовка могат да се поставят по различен начин – например да се облепи цяла екстериорна стена или само части от нея. Честа практика е декорирането на колони, цокли и основи на сградата с външни облицовъчни камъни.

 

Камък за цокъл на къща

Облицовка на цокъл на къща се изразява в декорирането само на най-ниската част от външните стени. Този вид външна облицовка служи като изолация на дома, като го защитава от вода, влага и други неблагоприятни атмосферни влияния.

Цокли на къщи се прави най-често се облицоват с външен облицовъчен камък. Богатият избор на пазара за гнайс позволява използването на различни форми, големини и цветове облицовъчни плочи за цокъл.

Облицоването на цокъл на къща не само допълва външния вид на сградата, но и добавя допълнителна стойност.

Облицовъчен камък за стълби

Външен облицовъчен камък се използва и за „разкрасяване“ и обновяване на външните стълби на дома. Това се постига чрез използване на подходящи каменни плочи за настилка. Естественият камък за стълби се слави със своята издръжливост, устойчивост и красота.

Облицоване на стълбището с камък за стълби ще промени цялостния им облик, като ги прави по-издръжливи, здрави и безопасни. Обличането на външното стълбище с гнайс подобрява дизайна и визията на къщата и най-вече нейният вход.

Облицовки за тераси, входове и огради

Ако вече сте решили да декорирате дома с външни облицовъчни камъни, може да добавите гнайсов декор и на други част от фасадата на къщата.

Популярно решение за екстериора на дома е създаването на красиви облицовки за тераси, входове и огради. Предпочитан избор е обличането на преддверието на къщата, на верандата, колоните под терасата, площадката пред входната врата и дори оградата на двора.

Облицовката за терасата, входа и оградата придава допълнителен стил, привлекателен външен вид и автентичност на всяка сграда. Препоръчително е за този вид облицовка от камък да се избират по-тънки и оформени плочки гнайс. Най-предпочитани са плочките Глиц, които комбинират в себе си здравина, устойчивост, красота и практичност.

Камина с облицовъчен камък

За изграждането на външни камини задължително трябва да се използват пожароустойчиви материали. Подходите за създаване на огнище са различни – някой майстори предпочитат използването на камък за градеж, докато други си служат с външен облицовъчен камък за облицовка на бетонната основа. Това се дължи на факта, че външните облицовъчни камъни не са податливи и не горят. Именно тези характеристики ги правят идеално решение за създаване на камини и огнища.

Каменна облицовка на барберкю​

Външен облицовъчен камък може да се използва и за облицовка на барбекю. Този вид каменна облицовка придава на помещението здравина, красота и устойчивост както на различни природни явления, така и на въздействието на хората.

Естествените плочи за външна облицовка се комбинират лесно с други природни материали, основно дърво. Тала се допълва автентичната природна визия на барбекюто.

Външен облицовъчен камък
Външен облицовъчен камък

Басейни с облицовъчен камък

Външен облицовъчен камък има редица приложения, дори някои нестандартни. В това число попада и използването на плочки за външна облицовка на водни площи като басейни, фонтани, чешми и т.н.

Това приложения на облицовъчните камъни се дължи на водоустойчивостта на материала и факта, че гнайсът не се променя под въздействието на водата и влагата. Използването на естествен камък за облицовка на водна площ гарантира издръжливост на облицовката и надеждност за години наред.  

Външен облицовъчен камък

Всички части на екстериора и фасада на къща са подходящи за декорация и облицовка с външен облицовъчен камък. Ако не сте сигурни кой материал е подходящ за вашия обект, свържете се с нас от СТОУН 3 и ние веднага ще дадем професионален съвет.