Тикли за настилка, покрив и облицовка на добри цени

Гнайът под формата на тикли са здрави и устойчиви плочки от естествен камък, съдържащи гранит. Естественият материал се открива в огромно разнообразие от размери и разцветки. Цветовата гама на каменните тикли варира в зависимост от минералния състав на почвата. Плочите естествен камък имат грапава повърхност и притежават уникална природна красота. 

Тикли от камък задължително присъстват в строителството на старите български домове, а днес са предпочитан материал с множество различни приложения – в строителството, архитектурата и дори интериорния и ландшафтен дизайн. 

Тикли за настилка

Тикли за настилка са каменни плочки гнайс – естествен продукт, който съдържа гранит. Тикли за под от естествен камък са предпочитан избор за създаване на подови настилки във външното и вътрешно пространство на дома. Популярността на камъни за настилка се дължи на грапавата им повърхност, която осигурява стабилност и издръжливост на ежедневна употреба.

Естествените камъни и тикли за настилка се продават в големи размери и са изключително подходящи за покриване на много просторни открити и закрити пространства.

Тикли за настилка

Тикли за под

Гнайсовите тикли за под са изключително популярно интериорно решение, подходящо за поставяне като подова настилка във вътрешността на дома. Естествените камъни за настилка са предпочитан избор на импрегниране в механа, барбекю, кухня, мазе и дори изба.

Тиклите са под са често срещани в интериора на сградите, поради красивия си външен вид, дългия си живот и лесна поддръжка.

Тикли за двор

Естествените тикли за двор са големи плочки естествен камък,  идеални за градински пътеки, алеи, дворни настилки и декорации. Екстериорното приложение на тикли за пътеки се дължи на устойчивостта на гнайса и издръжливостта му на различни природни условия.

Тикли камъни често се използват за плочи за градина и градинска настилка като се създават красиви пътеки от камък

Тикли за покрив

Тикли от естествен камък могат да са част от архитектурата на дома, като често се поставят на покривите на сградите. Естествените тикли за покрив са подходящи за всякакъв тип постройки и строителство. Това архитектурно решение притежава редица предимства за дома, включително сигурност, надеждност и устойчивост.

Покриви от тикли са инвестиция, която издържа на природните условия дълги години. Гнайсовите тикли за покрив са здрави и устойчиви на вода. Те не пропускат влагата и не се напукват или чупят под въздействието на водата.

Гнайсът за покрив е екологично чист материал, с естествен произход. Той не вреди на човека и околната среда. Редене на тикли е трудоемка задача, но крайните резултати са неповторими, красиви и привлекателни.

Тикли за покрив
Тикли за реставриране

Стари покриви от тикли

Естествените тикли за покрив са основна и задължителна част от възрожденските къщи. Именно затова намират голямо приложение в процеса по реставрирането на старите български домове.

Тиклите за покрив често се използват за подновяване на покривите на остарелите сгради и връщането на външния вид, като помагат за запазването на автентичната им визия и духа на Възраждането.    

Не всеки майстор знае как се прави покрив от тикли, тъй като процесът по редене на тикли е по-сложен и специфичен. За сметка на това, обаче, крайните резултати са зашеметяващи и неповторими. Допълнителен бонус е, че покривите от тикли издържат дълги години.

Тикли за облицовка

Гнайсът е природен материал, подходящ за облицовка. Естествените тикли за облицовка са идеални за декориране на външни и вътрешни стени. Честа практика е използването им като камък за облицовка на къща. Особено популярно е поставянето на тикли гнайс в основите и колоните на сградите.

Тиклите за облицовка не само подобряват външния вид на сградите, но и предлагат допълнителни предимства като топлоизолация, шумоизолация, предпазване на стените и т.н.

Каменните тикли за облицовка могат да се използват не само за стени, а и като декорация на огради, барбекюта, различни зони в двора, като камък за облицовка на камъни и т.н.

Тикли за облицовка

Тикли за камини

Освен за облицовка, настилка и под, тиклите от естествен камък могат да се използват за като плочки за камини и тикли за готвене. Това нестандартно приложение се основава на факта, че каменните тикли са устойчиви на нагряване и дори на въздействието на огъня. Допълнителен плюс е, че плочката за камина се нагрява бавно, задържа топлината дълго време и се почиства изключително лесно.

Тиклите се използват като камък за облицовка на камини и огнища, но могат да послужат идеално и за лесното приготвяне на разнообразни ястия на бавен огън.

Тикли за готвене